Ako vybrať gabionový plot? – Vzhľad, Cena, Kvalita Funkcia

Zvažujete kúpu gabionového plotu? Náš článok Vám pomôže s jeho výberom. Stačí zvážiť 4 základné parametre - vzhľad, cena, kvalita a funkcia. 

1. Vzhľad

Poznáme 3 typy gabionových plotov : OPLOTENIE Z GABIONOVÝCH KOŠOV | GABIONOVÉ PLOTY PRAKTIK | GABIONOVÉ PLOTY PREMIUM. 

A - Oplotenie z gabionových košov

Oplotenie z gabionových košov je najlacnejšia alternatíva gabionového plotu. Ak chceme aby vynikol kameň a aby oceľová konštrukcia gabionu bola čo najmenej výrazná, odporúčame práve tento typ gabionov. Gabionové koše sú zvarené zo 4mm drôtu. Čo sa týka veľkosti oka gabionového koša, odporúčame rozmer 5x10cm. Viac o oplotení z gabionových košov →

ako vybrat gabionovy plot    moderný gabionový plot    kombinovaný gabionový plot

B - Gabionový plot Praktik

Gabionový plot Praktik sa skladá z typizovaných dielov dlhých 250cm s okom 20x5cm. Každý diel je po oboch strán ohraničený viditeľným oceľovým stĺpikom hrubým 2cm. To zaručuje jeho stabilitu a jednoduchú montáž. Výhodou tohto typu gabionu je jeho tenká hrúbka 20cm. Výšku si môžete zvoliť od 40 do 200cm. Vďaka malej hrúbke je potrebné menšie množstvo kameňa, čo znižuje vstupné náklady. Navyše Vám tenká hrúbka plotu ušetrí miesto v záhrade.

Nevýhodou oplotenia Praktik je jeho malá variabilita tvaru. Dovoľuje nám vytvoriť najmä plnú gabionovú stenu, ktorá zabezpečí pocit súkromia a odhluční od cesty. Montáž plotu Praktik je veľmi jednoduchá. Keďže sa jedná o stavebnicový systém, postačia Vám aj základné stavebné vedomosti.

Gabionový plot Praktik vyrábame aj vo farbe Antracit (prípadne akákoľvek farba zo vzorkovníku RAL).  Viac o gabionovom plote Praktik →

gabionový plot Praktik    gabionový plot s bránou    gabionové oplotenie záhradky

C - Gabionový plot Premium

Gabionový plot Premium vyrábame každému zákazníkovi na mieru. Jeho konštrukčné riešenie posyktuje najväčšiu variabilitu tvaru oplotenia. Gabionový plot Premium môžete skombinovať s drevom, samostatnými 2D/3D panelmi, živým plotom, hliníkom a pod. Výhodou je jeho variabilná hrúbka od 20 do 40cm. Výšku si môžete zvoliť od 40 do 240cm. Jeho konštrukcia zabezpečuje symetrický vzhľad plotu bez viditeľných stĺpikov, čo pôsobí veľmi elegantne a úhľadne. Veľkosť oka je rovnaká ako pri Praktiku - 20x5cm.

Podobne ako pri plote PRAKTIK je montáž plotu PREMIUM veľmi jednoduchá. Jedná sa o stavebnicový systém, pri ktorom Vám postačia aj základné stavebné vedomosti. Gabionový plot Premium vyrábame aj vo farbe Antracit (prípadne akákoľvek farba zo vzorkovníku RAL).  Viac o gabionovom plote Premium →

jednoduché oplotenie z gabionu    kombinácia gabionu s drevom    gabiony cenník

Viac o jednotlivých typoch gabionov nájdete v našom článku -  Gabion, plot ktorý nemá konkurenta.

2. Cena 

Celkové náklady na stavbu gabionového plotu pozostávajú z 3 častí - gabionová konštrukcia, kameň a montáž.

Cena gabionovej konštrukcie závisí od typu gabionu. Najlacnejším variantom je oplotenie z gabionových košov. Jeho cena je približne polovičná oproti gabionovému systému Premium. Zlatý cenový stred predstavujú gabionové ploty Praktik. 

Cenník - plot z gabionových košov

Cenník - gabionový plot Praktik

Cenník - gabionový plot Premium

Kameň na výplň predstavuje najmenšiu časť z celkových nákladov. Odporúčame zvoliť čistý lomový kameň z kameňolomu vo Vašom blízkom okolí. 

V prípade, že zveríte montáž gabionového plotu stavebnej firme, musíte rátať s vyššími nákladmi. Ideálnym riešením je montáž svojpomocne. 

3. Kvalita

Pred kúpou gabionov si dobre overte ich kvalitu. Nakupujte u predajcov, ktorí majú svoju kvalitu potvrdenú certifikátmi od oficiálnych štátnych inštitúcií. 

Zamerajte sa na tieto vlastnosti:

  • Hrúbka drôtu gabionových košov/ sietí by nemala byť menej ako 4mm.
  • Kvalitná povrchová antikorózna ochrana - Odporúčame zinkovú povrchovú úpravu GALFAN ( zliatina zinku a hliníka 95%Zn+5%Al , v množstve 350g/m2) alebo žiarový ZINOK. Pre obidva typy povrchových úprav platí, že ich vrstva by mala byť aspoň 100 mikrónov - vtedy je gabion chránený pred koróziou na minimálne 50 rokov. 
  • Ak zvažujete farebnú úpravu, zvoľte práškovú farbu vypálenú v peci pri vysokej teplote. Farebná úprava poplastovaním ( PVC ) nie je vhodná pre gabiony.

Viac o kvalite a certifikátoch našich gabionov →

4. Funkcia gabionu

Ak má Váš gabionový plot slúžiť zároveň aj ako oporný múr / spevnenie svahu, na jeho stavbu použite výhradne gabionové koše. Iný typ gabionovej konštrukcie ( Praktik / Premium ) je vhodný ako opora len vo výnimočných prípadoch, po dôkladnom zvážení odborníka a len do obmedzenej výšky.  

Cenník oporných múrov z gabionových košov

Pokiaľ si stále nie ste istí, s výberom Vám radi pomôžeme. Poradíme vhodný typ gabionov, vypracujeme Vám 3D návrh, vypočítame presný rozpis materiálu aj potrebné množstvo kameňa a pripravíme Vám nezáväznú cenovú ponuku. 

Kontakt

 +421 910 741 082

obchod@gabionylemon.sk

logo Gabiony Lemon

 

© 2024 GabionyLemon.sk | Umiestňovanie obsahu na iné stránky, jeho rozširovanie tlačou a inými médiami podlieha autorským právam a je možné iba s písomným súhlasom firmy LEMON trade s.r.o.

Vytvorilo FúúDobre

Bezpečná platba

Visa, Maestro, MasterCard, Google Trusted Store