Spevnenie svahu gabionmi: výhody, návody, rady a tipy


spevnenie svahu gabionmi
spevnenie svahu gabionmi inšiprácia
svah spevnený gabionmi

Pri navrhovaní a úprave terénu často čelíme výzvam súvisiacim s nepravidelnými svahmi a ich stabilizáciou. Jedným z efektívnych a esteticky príjemných riešení na spevnenie svahu je využitie gabionov. Gabiony sú konštrukcie vytvorené z oceľových košov naplnených kameňmi, ktoré poskytujú spojenie funkcionality a vizuálneho pôvabu.

Výhody použitia gabionov na spevnenie svahu

Gabionové steny môžeme často krát vidieť práve pozdĺž dialníc a medzinárodných rýchlostných ciest. Je to preto, lebo gabiony predstavujú ideálny spôsob spevňovania svahov a brehov po všetkých stránkach - ekologických, ekonomických, funkčných, estetických a praktických.

Stabilita a flexibilita

spevnenie svahu betón

Ich oceľová konštrukcia poskytuje pevnosť a stabilitu, zatiaľ čo kamene vo vnútri košov zabezpečujú dostatočnú hmotnosť a odolnosť. Táto kombinácia umožňuje gabionom odolávať erozii pôdy a tlaku vody, čím zabraňuje posunu a zosuvu svahu. Gabiony v sebe okrem pevnosti ukývajú aj ďalšiu kľúčovú vlastnosť ohybnosť - flexibilitu. Práve nedostatočná ohybnosť (flexibilita) betónu má za následok to, že múry z betónu praskajú, nakláňajú sa, prípadne sa rúcajú. To je dôvodom prečo sa pri stavbách rozsiahlych oporných múrov okolo ciest využívajú najčastejšie gabiony. V prípade, že sa pôda vplyvom rozširovania koreňov a pohybu podzemnej vody rozpína, gabionové múry sa tomuto pohybu prispôsobia bez akýchkoľvek problémov narozdiel od betónu. 

Prírodná drenáž - zabraňujú vzniku povodní a eróziám pôdy

erózia pôdyJednou z hlavných výhod gabionov je ich schopnosť zabezpečiť účinnú drenáž. Pomáhajú účinne zastabilizovať svahy, spevniť brehy riek a zabrániť tak povodniam a eróziám pôdy. Vďaka priepustným oceľovým košom a kameňom umožňujú gabiony prechod vody cez svoju štruktúru, čo minimalizuje zadržiavanie vody a zabraňuje vzniku povodní. To zabraňuje vytváraniu tlaku, ktorý väčšinou spôsobuje zrútenie iných typov oporných múrov - príklad betón. Vytvárajú flexibilné, ale hlavne priepustné oporné steny, ktoré nebránia ďalej pretekať drobným tokom podzemnej vody a tým pádom nezadržiavajú vodu v kopci ale prirodzene ju v optimálnych množstvách prepúšťajú. Gabionový múr je ideálne a praktické riešenie ako ochrániť svoj dom a záhradu pred prípadnými zosuvmi pôdy.

Výborná protihluková a protiveterná zábrana

gabiony ako protuhluková zábrana od cestyGabionový múr Vám poskytne výbornú protihlukovú a protiveternú zábranu. Ak bývate pri rušnej ceste, v nížinách, kde veľmi fúka alebo túžite po naozajstnom súkromí, gabiony sú pre vás ideálne riešenie. Navyše vám vďaka svojej odolnosti a robustnosti výrazne prispejú k bezpečnosti a celkovej ochrane pozemku.

Žiadny betón

Realizácia múru z gabionových košov sa prevádza suchým procesom, bez betónovania a je teda možná celoročne a to aj v ťažko dostupných terénoch. 

Dlhá životnosť - 100 rokov 

Gabion sa skladá z dvoch nesmrteľných stavebných materiálov – oceľ a kameň – vďaka čomu je jeho životnosť garantovaná na minimálne 50 rokov (v praxi aj po 100 rokoch bude gabion stále funkčný). Drôty, ktoré používame pri výrobe zváraných gabiónových sietí a košov boli testované vo vysoko náročných koróznych testoch a ich kvalita je potvrdená TSUS (Technický a skúšobný ústav stavebný). Certifikáty našich gabionov nájdete tu - Ceritifikáty Gabiony Lemon

Žiadna údržba

Gabion vám neopadne, neodlepí sa z neho kameň a ani nepopraská vplyvom mrazu. Nikdy ho nebudete musieť ošetrovať - natierať, lakovať, brúsiť, čistiť a nevytvorí sa na ňom pleseň ani stekance ako pri plotoch z betónu. Prírodné vplyvy ako rast vegetácie a dážď ho robia ešte krajším a funkčnejším. 

Ekologickosť - Recyklovateľnosť

Merateľné štúdie dokázali, že v porovnaní s betónom majú gabiony o 80% nižšiu uhlíkovú stopu. Toto sa podarilo dosiahnuť vďaka šetrnému, ekologicky nenáročnému výrobnému procesu a materiálom, z ktorých sú gabiony vyrábané. Gabiony prispievajú k dlhodobej udržateľnosti životného prostredia niekoľkými spôsobmi ako je ich recyklovateľnosť, dlhá životnosť, nezávadnosť voči všetkým druhom ekosystémom. Viac o vplyve gabionov na životné prostredie nájdete tu

Estetickosť a prírodný dizajn

oporné múryOkrem funkčnosti majú gabiony aj estetický prínos. Kombinácia oceľovej konštrukcie a prirodzených kameňov vytvára prírodný a rustikálny vzhľad, ktorý sa dobre hodí do rôznych typov prostredia. Kameňová výplň gabionov môže byť vybraná v rôznych farbách a veľkostiach, čo umožňuje prispôsobenie dizajnu podľa individuálnych preferencií a štýlu prostredia.

Pri spevňovaní svahu gabionmi je tiež možné kombinovať ich funkciu s ďalšími prvkami záhradnej architektúry. Napríklad, môžete vytvoriť terasovitý efekt so schodiskom z gabionov, ktoré bude slúžiť nielen na stabilizáciu svahu, ale aj na vytvorenie priestoru pre sadenie rastlín alebo umiestnenie záhradných dekorácií. Prípadne môžete nechať zarásť gabionový múr popínavými rastlinami a urobiť si tak z gabionov živý oporný múr

Jednoduchý návod: 

1. V prípade potreby si dajte vypracovať presný rozbor terénu a požiadajte stavebného inžiniera/projektanta, aby určil oblasť, kde by gabionová stena mala byť umiestnená.

2. Dajte si u vypracovať rozpis materiálu potrebného pre stavbu gabionového múru podľa požiadaviek vášho projektu. Kontakt na výrobcu Gabiony Lemon: obchod@gabionylemon.sk 

3. Predpisy stanovujú, že oporné múry by mali začínať 50 cm pod zemou. Menšie konštrukcie/múriky sú často umiestnené 30cm pod zemou.

4. Pridajte vrstvu podkladu - granitového vápenca, čadiča alebo štrku.

1 m výška múru = 10 cm základňa
2 m výška múru = 20 cm základňa
3 m výška múru + = 30 cm základňa

5. Na zhutnenie podkladu použite vibračnú dosku.

6. Zakryte zadnú časť gabionov geotextíliou. Tým sa zabráni tomu, aby hlina a hrubšia zemina upchávali zadnú časť košov a zabránili prenikaniu vody. V prípade, že má vaša pôda sklon k značnej erózii, odporúčame urobiť pozdĺž gabionového múru aj odtok v podobe drenážnej rúry

7. Zmontujte gabiony podľa nášho jednoduchého montážneho návodu: Montážny návod gabionových košov

Viac o montáži gabionových oporných múrov nájdete tu: Montáž gabionových oporných múrov

spevnenie svahu gabionmi 1spevnenie svahu gabionmi 2spevnenie svahu gabionmi 3spevnenie svahu gabionmi 4spevnenie svahu gabionmi 5spevnenie svahu gabionmi 6spevnenie svahu gabionmi 7spevnenie svahu gabionmi 8

Naše tipy:

1. Pri inštalácii gabionových košov sa uistite, že zadnú stranu steny pokrýva geotextília. Tým sa zabráni tomu, aby hlina a hrubšia zemina upchávali zadnú časť košov a zabránili prenikaniu vody. 

2. Výška opornej steny by nemala byť väčšia ako dvojnásobok veľkosti základne.

3. Stena by mala byť v 6-stupňovom sklone. Je možné mať rovnú stenu, ale musí byť hrubšia.

4. Čím je základňa širšia, tým nižší je tlak na pôdu. Rozloženie zaťaženia týmto spôsobom umožňuje umiestniť stenu na slabšie pôdy náchylnejšie k erózii.

5. Nakupujte gabiony od skutočných výrobcov. Dôležitá je kvalitná antikorózna povrchová ochrana - GALFAN (95% ZN, 5% Al) 350g /1m2 a hrúbka drôtu 4mm.

Naše rady: 

Profesionálny prístup pri výbere správnych gabionov a ich správnej inštalácii je nevyhnutný pre dosiahnutie optimálnych výsledkov. Pri výbere a montáži gabionov na spevnenie svahu je preto dôležité spolupracovať a konzultovať svoje plány s odborníkmi, aby sa zabezpečila správna realizácia a dodržanie príslušných stavebných noriem a predpisov.

Na záver:

Celkovo je spevnenie svahu gabionmi skvelým riešením pre ochranu a úpravu terénu. Poskytuje spojenie medzi funkčnosťou a estetikou, a to vďaka kombinácii pevnosti oceľovej konštrukcie a prírodného vzhľadu kameňov. Gabiony sú flexibilný a trvácny materiál, ktorý môže zvýšiť hodnotu a atraktivitu vášho exteriéru. Ak hľadáte spoľahlivé, ekonomické a ekologické riešenie na spevnenie svahu, siahnite po gabionoch a oživte svoj terén praktickým a vizuálne príťažlivým spôsobom.

© 2024 GabionyLemon.sk | Umiestňovanie obsahu na iné stránky, jeho rozširovanie tlačou a inými médiami podlieha autorským právam a je možné iba s písomným súhlasom firmy LEMON trade s.r.o.

Vytvorilo FúúDobre

Bezpečná platba

Visa, Maestro, MasterCard, Google Trusted Store