Fakty a Mýty o Gabionoch: Kde je pravda?

V súčasnej dobe ste pri hľadaní dokonalého riešenia pre vaše stavby a záhradné projekty iste narazili na gabiony. Ale v rámci tejto diskusie sa často objavujú aj rôzne mýty a nejasnosti. Dnešný článok je venovaný rozlíšeniu faktu od fikcie a poskytnutiu vám jasného obrazu o gabionoch a ich využití.

gabionovy plot s drevom

Mýtus: Gabiony Sa používajú Len na spevňovanie svahov pozdĺž dialníc

Skutočnosť: Tento mýtus nie je pravdivý. Gabiony, ktoré sú kameňmi naplnené konštrukcie z ocele, sú v skutočnosti všestrannými konštrukčnými prvkami, ktoré sa používajú v rôznych typoch projektov. Hoci sú často viditeľné pri budovaniach diaľnic a ciest, oveľa viac sa využívajú na výstavbu oporných múrov v záhradách, na tvorbu krásnych prírodných záhradných oplotení, ochranu brehov riek, tvorbu vyvýšených záhonov či dokonca kamenných obkladov stien.

 Ich jednoduchá inštalácia (aj svojpomocne), dlhá životnosť (minimílne 50 rokov bez zmeny vzhľadu), ekologickosť a extrémna odolnosť voči vonkajším vplyvom ich robia obľúbeným výberom pre rôzne projekty záhradnej architektúry, stavebníctva či krajinného plánovania.

Viac o použití gabionov nájdete tu →

Mýtus: Gabiony Sú Príliš Drahé

Skutočnosť: Cena gabionov môže byť na prvý pohľad vyššia ako u niektorých iných stavebných materiálov, ale ich dlhodobá hodnota a absolútne žiadne náklady na údržbu robia z gabionov z jednu z najekonomickejších riešení. Gabiony sú vyrobené z trvácnych materiálov, ktoré odolávajú poveternostným podmienkam a nemajú potrebu pravidelnej údržby. Ich životnosť je minimálne 50 rokov a to bez akejkoľvek zmeny vzhľadu. Okrem toho, ich schopnosť spevniť pôdu a zabrániť erózii môže dlhodobo ušetriť náklady na opravy a úpravy pozemku.

gabionovy plot

Z dlhodobého hľadiska sú gabiony jeden z najlacnejších konštrukčných materiálov používaných v záhradách či v krajinnej architektúre.

Viac o cenách gabionov nájdete tu →

oporny mur z gabionov

Mýtus: Gabiony Nie Sú Dostatočne Odolné

Skutočnosť: Gabiony sú skonštruované z oceľových drôtov spojených do pevných košov a naplnené kameňmi. Oceľ a kameň - táto kombinácia robí gabiony veľmi odolnými voči vonkajším vplyvom ako sú UV žiarenie, mráz, krúpy, voda, silný vietor, tlak pôdy a iné zaťaženia. Sú schopné odolať veľkým množstvám tlaku a extrémnym podmienkam a poskytujú stabilnú štruktúru pre rôzne aplikácie. Ich životnosť je minimálne 50 rokov a to bez akejkoľvek zmeny vzhľadu.Gabiony sú naozaj oceľovo pevné konštrukcie s odolnosťou toho najtvrdšieho kameňa.

Mýtus: Gabiony Sú Ťažké Na Inštaláciu

Skutočnosť: Inštalácia gabionov je pomerne jednoduchá, najmä ak vieme ako na to, no treba sa obaliť trpezlivosťou, nakoľko je na montáži gabionov najnáročnejšie a zároveň najdĺhavejšie ich plnenie kameňom.Bežné záhradné projekty ako okrasné ploty či malé oporné múry možno dokonca dokončiť bez použitia ťažkých strojov len za použitia bežných domácich pomôcok.

Avšak, pri väčších projektov je vhodné zvážiť pomoc profesionálov, ktorí majú skúsenosti s inštaláciou gabionov a môžu zabezpečiť, že bude práca vykonaná správne a efektívne.

gabiony

spevnenie svahu z gabionov

Mýtus: Gabiony Nie Sú Ekologické

Skutočnosť: Naopak, gabiony sú jedným z najekologickejších stavebných materiálov dostupných na trhu.

Ich konštrukcia z oceľových drôtov a prirodzených kameňov je priateľská k životnému prostrediu. Z toho dôvodu sa využívajú v Národných Parkoch a CHKO. Navyše, gabiony môžu pomáhať pri zachovaní a obnove ekosystémov tým, že zabraňujú erózii pôdy a podporujú rast rastlín a nezabraňujú podzemným tokom či malým podzemným živočíchom v ich prirodzenom pohybe.

Po oddelení faktu od mýtov je jasné, že gabiony sú viac než len dekoračný prvok. Sú to spoľahlivé, odolné a ekologické stavebné materiály, ktoré ponúkajú široké spektrum využitia od záhradnej úpravy až po stavebné projekty. Ich hodnota spočíva nielen v ich estetických kvalitách, ale aj v ich schopnosti poskytnúť trvalé riešenie pre stabilizáciu terénu a ochranu pred eróziou. Ak uvažujete o použití gabionov vo vašom projekte, uistite sa, že máte správne informácie a porozumeli ste ich skutočným výhodám. S dôkladným plánovaním a správnym prístupom môžete vytvoriť úspešný a trvanlivý výsledok, ktorý prinesie dlhodobú radosť a funkčnosť.

Zvažujete kúpu gabionov? Kontaktujte nás, radi Vám pri výbere poradíme.

predajca Gabiony Lemon

08:00 – 16:00

Erika Matysová
Objednávky a Predaj

obchod@gabionylemon.sk

+421 910 741 082

predajca Gabiony Lemon

08:00 – 16:00

Roman Domiňák
Objednávky a Predaj

obchod@gabionylemon.sk

+421 902 22 44 33

predajca Gabiony Lemon

08:00 – 16:00

Miroslav Kapitán
Objednávky a Predaj

obchod@gabionylemon.sk

+421 948 654 632

© 2024 GabionyLemon.sk | Umiestňovanie obsahu na iné stránky, jeho rozširovanie tlačou a inými médiami podlieha autorským právam a je možné iba s písomným súhlasom firmy LEMON trade s.r.o.

Vytvorilo FúúDobre

Bezpečná platba

Visa, Maestro, MasterCard, Google Trusted Store